1807 - De Kruitramp

Klik op onderstaande link om animatie van de ontploffing te bekijken

https://www.youtube.com/watch?v=LI5oUwribSw

Als op 12 januari in 1807 met een daverende klap een kruitschip ontploft in het Steenschuur, ligt de dichtbevolkte wijk er direct om heen geheel in puin. De klap was zelfs in Alkmaar te horen! Chaos alom en zelfs de toegesnelde koning Lodewijk Napoleon helpt met zijn militairen orde op zaken te stellen. Meer dan 130 Leidenaars overleven de ramp niet. In opdracht van de koning wordt de oude Saaihal in haar oude luister als katholieke kerk hersteld: die heet voortaan de Lodewijks kerk. Het armlastige Leiden heeft geen geld tot wederlopbouw, zodat er al spoedig sprake is van de kleine ruïne, aan de zijde van de Langebrug en de grote ruïne, het huidige Van der Werfpark en de straten erachter.

1893 - Bouw van het museum

Eerst rond 1880 besluit Den Haag er twee Rijksmusea te vestigen: aan de zuidzijde het oude Naturalis met de ingang aan de Raamsteeg en aan de oostzijde het Rijskmuseum voor Mineralogie aan de Garenmarkt. Dat museum is voltooid in 1893, maar al 30 jaar later volgt er een forse L-vormige uitbreiding paralel aan het park dat dan is ontstaan. Die uitbreiding herbergt collegezalen en een omvangrijk archief van het Rijksmuseum voor Mineralogie. Ondanks de maar 30 jaar verschil van bouw is vleugel in de stijl van de Amsterdamse school en de Nieuwe Zakelijkheid gebouwd, terwijl het pand aan de Garenmarkt duidelijk een neo klassiek gebouw in de geliefde stijl van de Leidse bouwmeester Van Lokhorst. In 1978 verhuizen collectie en medewerkers naar het voormalige Weeshuis aan de Hooglandse Kerkgracht.

Afdrukken E-mail

Appartmentencomplex 't Kruytschip

Eind jaren '90 verwerft bouwbedrijf Jobo het pand en ontwikkelt van 2000 - 2003 het huidige luxe appartementencomplex. In totaal 30 appartementen, waarvan 12 in het oudste gedeelte en 18 in de vleugel.  In 2002 wordt de Vereniging van Eigenaren opgericht, die in eerste instantie het beheer uitbesteedt aan een landelijke organisatie. In 2009 besluit het bestuur het beheer in eigen hand te nemen en slechts de financiele rapportage uit te besteden aan een on-line VvE administratie.

Afdrukken E-mail